Dine giftige lepper

Essay av Elina Melteig

“Your lips are venomous poison”, synger rockeren Alice Cooper. Han har nok mer rett enn han selv visste.

Hver dag står millioner av kvinner foran speilet og smører et tykt lag med fargestoffer og fett om munnen. De røde leppene skal fremheve vår feminine karakter eller, som enkelte hevder, gi assosiasjoner til en svulmende vulva. Å tiltrekke seg det motsatte kjønn er en fordel for å føre genene videre, men hvor lurt er det hvis det fører til fosterskade?

Selvom vi vet at bly er giftig for oss, smører vi det utover leppene hver dag. Foto: Creative Commons, Wagner Ma©edo

Selvom vi vet at bly er giftig for oss, smører vi det utover leppene hver dag. Foto: Creative Commons, Wagner Ma©edo

Ikke spis leppestift

Amerikanske forskere nylig testet 400 ulike leppestifter for miljøgifter. En tredjedel av dem inneholdt bly, og enkelte ganske store mengder. Den leppestiften som kom dårligst ut av undersøkelsen inneholdt over 70 ganger mer bly enn maksinnholdet for godteri. Dette er satt til 0,00001 %, som heldigvis er fryktelig lite, men å få i seg mer bly enn dette kan føre til skader. Sminkeindustrien hevder imidlertid at dette ikke er noe problem ettersom leppestift er et kosmetisk produkt som ikke skal inntas og som kun er til overflatisk bruk. Hverken jeg eller noen jeg kjenner spiser leppestift, men litt får man likevel i seg. Hva skjer når millioner av kvinner får i seg litt bly hver dag? Eller hva skjer når et foster, som er mange ganger mer sårbart, blir utsatt for bly?

Fosterskade og lammelser

Tidligere brukte vi bly i bensin, maling, vannrør og i smykker. Mange ble dårlige av det. Blyforgiftning kan føre til slapphet, hodepine og nedsatt konsentrasjonsevne. I alvorlige tilfeller kan det føre til lammelser, blodmangel og hjerneskade. Et barn som blir utsatt for bly på fosterstadiet må leve med skaden hele livet.

Jeg synes at er drøyt at den neste generasjonen skal lide for våre skjønnhetsidealer.

Ettersom blyutslippene er kraftig redusert får vi i oss betraktelig mindre bly enn vi gjorde for bare 20 år siden. Når det er sagt får jeg ikke lyst til å smøre leppene mine, som jeg tross alt bruker når jeg skal spise, med bly.

Ikke noe nytt

Det er fristende å si at det tross alt var verre i gamledager. Et kort blikk på sminkens historie viser at det ikke er få giftige stoffer som har blitt brukt i skjønnhetsindustrien. Bly er en gjenganger. Det ble brukt i øyensverte, ulike typer øyenskygge og i hvitt pudder.

Øyensverte kunne i tillegg til bly inneholde antimon, mangan og kobber. Dette kunne føre til insomnia og mental svekkelse.

Det er heldigvis et par tusen år siden denne øyensverten ble brukt. Med tiden har sminkeindustrien blitt betraktelig flinkere til å ta vare på kundene sine. På 1930-tallet ble flere kvinner blinde, og en døde av skadene, etter at de hadde forsøkt å farge øyevippene permanent. Dette stoffet blir ikke lengre brukt som øyevippefarge. Imidlertid blir det brukt til å farge håret med. Hva med bly? Etter et par tusen år med erfaring som viser at det er giftig, smører vi det på leppene.

Alt er giftig

Alt vi omgir oss med er giftig over en viss dose. Selv vann i for store mengder kan være farlig. Det store spørsmålet er derfor om vi skal rope varsko her og lage strengere regulereringer for sminke, eller om vi skal akseptere at det er litt giftig, men at kroppen til en viss grad takler å utsettes for det. Det har skjedd at stoffer som har vært brukt lenge, og som vi kjenner bivirkningene av, blir forbudt og erstattet med et nytt stoff – som vi overhodet ikke kjenner. Det har hendt at de nye stoffene er mer skadelig enn de gamle, men det tar tid å finne bivirkninger til et stoff.

Er det da bedre å beholde de gode gamle giftstoffene i stedet for å utvikle nye stoffer, som potensielt er farligere?

Ditt eget ansvar

De fleste stoffene vi tilsetter har en funksjon. For eksempel kan de påvirke hvordan fargen ser ut eller konsistensen, men bly er bare et biprodukt. Du kan få de samme egenskapene i en leppestift uten at det er bly i. Hva er poenget med å ha et giftig stoff i leppestift når det ikke påvirker egenskapene? Den eneste grunnen til dette er at sminkeindustrien ikke vil bruke penger på dyre prosesser for å fjerne det. De vil tross alt tjene penger, og så lenge forbrukeren betaler er alt greit. Leppestift er jo heller ikke et produkt man må bruke. Om du får i deg bly er det derfor ditt eget ansvar.

Elina Melteig skriver om leppestift og miljøgifter og har skrevet for studenttidsskriftet Argument før.

Elina Melteig skriver om leppestift og miljøgifter og har skrevet for studenttidsskriftet Argument før.

Elina Melteig (født 1988) studerer for tiden arabisk, krydret med realfag. Hun tar MNKOM fordi hun mener at viktig at flere vet hva som skjer i forskningverdenen, og tror at flere hadde interessert seg for realfag og forskning hvis de hadde visst mer om det og kunnet relatere det til seg selv.

Reklamer

Én tanke på “Dine giftige lepper

  1. Kjempefint innlegg. Så bra med unge, engasjerte og bevisste mennesker! Fortsett gjerne og fokuser på flere stoffer og produkter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s