Udokumentert kvantemagi

Kronikk av Lars-Fredrik Aronsen

Det er moralsk uforsvarlig å markedsføre udokumenterte metoder for kreftbehandling og andre alvorlige sykdommer.

I et hav av alternativ medisin forsøker noen behandlingsformer å fremstå som en del av skolemedisinen. Vi ble introdusert for behandlingsmetoden kvantemedisin i tv-programmet «Folkeopplysningen» med fysikeren Andreas Wahl. Kvantemedisin blir markedsført som en behandlingsmetode basert på vitenskapelig forskning. Det påstås at behandlingen kan kurere fysiske sykdommer og psykiske lidelser som angst og depresjon. Det eneste som kreves for å motta mirakelbehandlingen er et åpent sinn og en enda åpnere lommebok.

Beholder dokumentasjon for seg selv

Ved første øyekast kan man få inntrykk av at kvantemedisin er en veldokumentert behandlingsform. Det ligger mye informasjon ute på nettsider, men ingenting av dette er vitenskapelige rapporter. Det finnes kun artikler om behandlingen fra tidsskrifter om alternativmedisin. Samt udokumenterte solskinnshistorier om pasienter som har blitt kvitt alvorlige sykdommer etter bare noen få behandlinger. Kvantemedisinerne hevder også at flere nobelprisvinnere og kjente vitenskapsmenn har forsket på kvantemedisin. Men disse blir ikke nevnt med verken navn eller titler.

På nettsider om behandlingsformen kan man blant annet lese om kreftsyke pasienter som får ukentlig kvantemedisinsk behandling ved Haukeland sykehus. Det blir hevdet at de fleste av pasientene viser betydelig forbedring. Men noen dokumentasjon av resultatene er ingen steder å finne på nettsidene. Kvantemedisinerne påstår at det finnes haugevis med ikke-publisert dokumentasjon for at behandlingsformen virker. Men de vil ikke offentliggjøre resultatene i frykt for å tirre legemiddelindustrien. De mener også at det ikke er nødvendig å publisere resultatene så lenge de har dokumentasjonene selv. Dette betyr at uavhengige forskere ikke kan gjennomgå og etterprøve resultatene, noe som undergraver hele behandlingsformen.

Mirakelmaskiner

Kvantemedisin er kort sagt «læren om kroppens cellekommunikasjon». Idéen bak behandlingsformen er at alle kroppens celler har en «elektromagnetisk frekvens» som kan måles fra ankler, håndledd og hode. I behandlingen blir det brukt en maskin som det hevdes kan oppdage og kurere alt fra allergier til alvorlige sykdommer som kreft. Ved å «registrere forstyrrelser i kroppens cellefrekvenser» kan sykdommer oppdages. Behandlingen videre går ut på å justere de «elektromagnetiske frekvensene». Det kreves liten naturfagforståelse for å ane at denne behandlingsformen ikke er like vitenskapelig som den gir uttrykk for.

Disse likningene står sentralt i kvantefysikken, men er trolig ikke like viktig for kvantemedisinerne. (Illustrasjon: Creative Commons, Maschen)

Disse likningene står sentralt i kvantefysikken, men er trolig ikke like viktig for kvantemedisinerne. (Illustrasjon: Creative Commons, Maschen)

Vitenskapelige tullebegreper

Ved å bruke malplasserte begreper fra fysikken og kjemien forsøker kvantemedisinerne å gi pasientene et inntrykk av at behandlingen er basert på vitenskaplig forskning. I så måte er Snåsamannen og lignende healere ærligere. Disse slår ofte fast at de står utenfor vitenskapens rekkevidde.

Fra en fysikkstudents perspektiv gir flesteparten av fysikkbegrepene lite mening. Kvantemedisinerne mener de kan forklare cellers «frekvensbaserte egenskaper» ut i fra kvantefysikken. Men selv om dette er en vitenskapelig teori for mikroskopiske systemer, har kvantefysikken ingenting med cellene i kroppen vår å gjøre. Kvantefysikken beskriver oppbygningen av stråling atomer, partikler. Altså legemer som er mye mindre enn celler. Uavhengig av hva kvantemedisinerne påstår, forutsier ikke kvantefysikken at cellene i kroppen kommuniserer. Det virker som om de vitenskapelige begrepene spiller en større rolle for markedsføringen av behandlingsformen enn som forklaring av teorien bak.

Utnytter de syke

Selv om behandlingen fra kvantemedisinen ikke innebærer at pasienter får medisiner, er det stor grunn til å være kritisk til behandlingsformen. Syke pasienter betaler tusenvis av kroner for en behandlingsmetode som er basert på vitenskapelig svada. Behandlingen kan kanskje gi et falskt håp hos de syke som kan skape optimisme på kort sikt. Men i verste fall kan behandlingsformer som kvantemedisin bli prioritert fremfor vanlig sykdomsbehandling. Dette kan føre til store konsekvenser for dem med alvorlige sykdommer.

Enkelt krav

Kravet til kvantemedisinerne er enkelt. Dersom man skal slenge rundt seg med vitenskapelige begreper og

påstå at behandlingsformen er basert på fornuftig forskning, så må også denne dokumentasjonen offentliggjøres. Før dette skjer kan ikke kvantemedisin bli sett på som annet enn medisinsk lureri.

Lars-Fredrik Aronsen

Lars-Fredrik Aronsen

Lars-Fredrik Aronsen er 22 år og studerer fysikk ved Universitet i Oslo (UiO). Han tar MNKOM fordi det er et unikt emne der han får kombinert skrivelyst og realfagsinteresse. «Å lære hvordan man kan formidle vitenskap på en forståelig måte vil jeg helt klart ha bruk for videre,» sier han.

Reklamer

Én tanke på “Udokumentert kvantemagi

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s